preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Sponzori
Lista linkova je prazna
Vijesti iz knjižnice

Odjeci Kajkavskog etnokviza

Brojni nam dragi gosti, čuvari zavičajne kulture i baštine, učine Kajkavski etnokviz svake godine čarobnijim i veličanstvenijim, i na tome smo im od srca zahvalni, no zahvalnost nam je tim veća kada vidimo s koliko lijepih riječi u svojim sredinama govore o našem Etnokvizu!

Donosimo vam poveznice na vijesti o Etnokvizu u OŠ "Vladimir Nazor iz Svetog Ilije, u OŠ Donja Stubica i Dječjem vrtiću Zvončić iz Gole.

Preporučamo vam da osim lijepih pohvala i dojmova koje su ponijeli iz Virja pročitate i sve ostale njihove vijesti kako biste podrobnije upoznali rad i ljubav prema radu naših etnokvizaških prijatelja!

Do godine!

Linkovi (poveznice):

http://os-vnazor-svetiilija.skole.hr/?news_hk=1&news_id=834&mshow=655#mod_news

http://knjiznicads.weebly.com/mala-kajkaviana.html

https://gola.hr/odgoj-i-obrazovanje/vrtic-zvoncic/kajkavski-etnografski-kviz-podvodom-martinja-u-virju/

 

  :: opširnije :: 


objavio: Đurđica Krčmar Zalar  datum: 26. 11. 2018. 13:01

Radio Marija i priča o sv. Martinu

Ovogodišnjim Martinjskim danima općine Virje obiježena je 25. objetnica osnutka općine, a u bogatom programu sudjelovala je i virovska školska knjižnica. Iz brojnih aktivnosti izdvojili bismo radijski prilog o sv. Martinu, zaštitniku župe Virje, emitiranom na Radiju Mariji koji je nastao suradnjom školske knjižnice, vjeroučiteljice Anite Vidović, učenika 2. a razreda i učiteljice Ksenije Vinković te novinarke Radija Marije Ivke Malkoč Bastašić.

http://www.radiomarija.hr/arhiva/11/prigodno20181111malkocbastasic.mp3

 

  :: opširnije :: 


objavio: Đurđica Krčmar Zalar  datum: 22. 11. 2018. 13:00

Čitam Ti priču!

Svake godine u sklopu Mjeseca hrvatske knjige planiramo aktivnosti čitanja školske knjižnice s Dječjim vrtićem "Zrno" Virje, no kako je ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige bio iznimno sunčan i topao čitali smo u školskom vrtu, vrtu sv. Franje i pored stare klijeti. tri odgojne skupine(Ribice, Cvjetići i Leptirići) naizmjence su uživali u čitanju najnovije slikovnice naše bivše učenice Ive Plemenčić Izgubljeno blago, otisnute u sklopu projekta Moja prva knjiga.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Đurđica Krčmar Zalar  datum: 21. 11. 2018. 18:55

Zatvaranje Mjeseca hrvatske knjige s Jadrankom Čunčić Bandov

Šaroliki program Mjeseca hrvatske knjige u virovskoj školskoj knjižnici završili smo susretom učenika nižih razreda i Područnih razrednih odjela s književnicom i dramskom umjetnicom Jadrankom Čunčić Bandov. Tekstovi Jadranke Čunčić Bandov vrlo su poznati i omiljeni među našim učenicima te je i sam susret bio vrlo dinamičan, interaktivan i zanimljiv. Zahvaljujemo gospođi Jadranki što je svoje vrijeme i predivne lutke podijelila s nama.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Đurđica Krčmar Zalar  datum: 21. 11. 2018. 18:12

Bajkovitih mjesec dana s Bajkoljupcima

Nakon čudnovatog i začarobiranog početka projekta Bajkoljupci čarolija u 1.b razredu nastavila je sa svojim nestašlucima i sljedećeg ponedjeljka kad je školsku knjižničarku u razredu dočekalo zaglušujuće kreketanje i poruka na stolu. U poruci je pisalo da je Žabica djevojka začarala učenike koje može spasiti školska knjižničarka ako pojede čokoladicu ostavljenu pored poruke, pet puta pljesne dlanovima i pet puta pucne prstima ...oprezno i hrabro knjižničarka je slijedila naputke i kad je peti put pucnula prstima učenici su prestali kreketati te jedva dočekali novu bajku. 

U prvih mjesec dana pročitali smo sljedeće bajke: Žabica djevojka, Kraljeva kći vještica, Kraljeva kći i  Busen ružmarina. 

  :: opširnije :: 


objavio: Đurđica Krčmar Zalar  datum: 21. 11. 2018. 17:47

7. godina Tuluma s(l)ova

Ovogodišnja tema Tuluma s(l)ova koji se održao 26. listopada u školskoj knjižnici bila je Kajkavska književna baština i svijet.

Kao i prethodnih godina na kvizu su sudjelovali učenici sedmih i osmih razreda, polaznici medijske grupe, Novinarske i Mladi knjižničari. 

Kako se Tulum s(l)ova održava paralelno s manifestacijom 25. međunarodnog festivala Galovićeva jesen, zahvalni smo organizatorima i književniku Darku Pernjaku koji su omogučili našim učenicima gostovanje čak troje književnika. O knjigama i čitanju razgovarali smo s Julijanom Adamović koja nam je pročitala najdraži odlomak romana, dok je svoje stihove s učenicima podijelio slovenski književnik i knjižničar Kristijan Koželj. 

Odlomke romana I onda se ponovno zaljubila čitala nam je Nada Mihoković- Kumrić.

Za sam kraj, naša bivša učenica Iva Plemenčić predstavila je svoju slikovnicu Izgubljeno blago objavljenu u sklopu natječaja Moja prva knjiga.

Bio je to zaista lijep i bogat književni tulum kojeg bismo svi voljeli što prije ponoviti.

  :: opširnije :: 


objavio: Đurđica Krčmar Zalar  datum: 31. 10. 2018. 19:59

Međunarodni dan školskih knjižnica

Međunarodni dan školskih knjižnica obilježava se svake godine četvrtog ponedjeljka u listopadu s određenom temom vezanom uz rad školskih knjižnica.

Ove godine školske knjižnica poziva vas na posebnu aktivnost. Neki su već bili pa im čestitamo na tome i zahvaljujemo!!! 

  :: opširnije :: 


objavio: Đurđica Krčmar Zalar  datum: 24. 10. 2018. 12:55

Uspješna audicija za kazališnu predstavu Naša Pepeljuga

Nakon dugo, dugo vremena knjižničarka je ostala bez glasa što nam govori da je drugi dan drugog tjedna Mjeseca hrvatske knjige bio i više nego uspješan. Naime, svi učenici 2. a razreda (12 dječaka i 6 djevojčica) prozvani Dramići postali su glumci i glumice u novoj kazališnoj predstavi koju će na daskama koje život znače zaigrati u proljeće.

  :: opširnije :: 


objavio: Đurđica Krčmar Zalar  datum: 23. 10. 2018. 11:35

Što se dogodilo Bajkoljupcima?

Prema rasporedu Mjeseca hrvatske knjige današnji dan bio je rezerviran za početak projekta BAJKOLJUPCI u 1. a i b razredu. Projekt je zamišljen kao eksperiment kojim želimo dokazati da priče i bajke pomažu i djeci i cvijeću da rastu zdravo i veselo. Naime, svakog ponedjeljka za dobar početak tjedna prvačići će s knjižničarkom u odabranom razrednom kutiću  čitati jednu bajku. U pokusu sudjeluju i dvije identične teglice ljubičica, no jedna je smještena u kutiću gdje se bajka čita, a druga na suprotnoj strani razreda dokle priča ne dopire. Hoće li ljubičice jednako rasti i cvjetati do kraja školske godine pitamo se sada svi!?

 

  :: opširnije :: 


objavio: Đurđica Krčmar Zalar  datum: 22. 10. 2018. 12:41

Književna večer ususret Mjesecu hrvatske knjige u Novigradu Podravskom

Školska knjižničarka je u petak, 12. listopada 2018. godine sudjelovala na Književnoj večeri ususret Mjesecu hrvatske knjige u organizaciji članova Književno-medijskoga kutka KUD-a Ivan vitez Trnski  u Novigradu Podravskom.

 Književno-medijski kutak KUD-a Ivan vitez Trnski s voditeljicom profesoricom  Katarinom Franjo tom prigodom  ugostio je poznatu hrvatsku književnicu, Novogračicu, Nadu Mihoković-Kumrić, zavičajne autore Mariju Rumek-Macu, Idu Žganec, Miru Kovača i Stjepana Pepija Plantaka.  

  :: opširnije :: 


objavio: Đurđica Krčmar Zalar  datum: 15. 10. 2018. 10:24

KVIZZBOOKPIZZAMANIJA

Od 6. rujna do 12. listopada školska knjižnica u suradnji s učiteljicama hrvatskoga jezika u 5. i 6. razredima provela je  prvu kvizzbookpizzamaniju s ciljem poticanja čitanja i uključivanja u Nacionalni kviz za poticanje čitanja u Mjesecu hrvatske knjige. U prvoj kvizzbookpizzamaniji bavili smo se književnicom Nenom Lončar i romanom Sve o Evi, čitali smo jednom tjedno u svakom razredu po 15 minuta na početku sata. Pročitano smo utvrdili pitanjima u kvizzbookpizzamaniji na profilu virovske školske knjižnice - svaki točni odgovor osvojio je krišku pizze kojom smo se častili petkom u školskoj knjižnici. 

Od ovog tjedna kreće novi krug kvizbookpizzamanije u kojem ćemo se baviti knjigom Andautonac Snježane Babić, a čitat ćemo svakog jutra uz čaj u terminu od 7:30 do 8:00 u školskoj knjižnici!

Vidimo se!

  :: opširnije :: 


objavio: Đurđica Krčmar Zalar  datum: 15. 10. 2018. 09:54

Generacija 1978./79. darovala sredstva za knjige u školskoj knjižnici

Roditelji su djeci najveći uzor i primjer dobroga u svemu pa i u čitanju. U prilog toj teoriji donosimo vijest o ovotjednoj radosti u školskoj knjižnici. 

Naime, generacija 1978./1979. ovog je vikenda slavila svoju obljetnicu završetka osnovnoškolskog obrazovanja i tom prilikom održali su u školi još jedan sat razredne zajednice. Višak sredstava od organizacije njihovog druženja (280,00 kn) odlučili su namijeniti kupnji knjiga za školsku knjižnicu u kojoj danas čitaju njihova djeca.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Đurđica Krčmar Zalar  datum: 21. 9. 2018. 12:29

MJESEC HRVATSKE KNJIGE 2018

Unatoč otežanim radnim uvjetima i u dobroj vjeri da će uskoro svi gađevinski radovi vezani uz školsku knjižnicu završiti, pripremljen je program Mjeseca hrvatske knjige u virovskoj školskoj knjižnici. Ujedno, podsjećamo da nam je nadolazeći mjesec LISTOPAD - Međunarodni mjesec školskih knjižnica.

  :: opširnije :: 


objavio: Đurđica Krčmar Zalar  datum: 20. 9. 2018. 10:21

Prvi posjet školskoj knjižnici

Prvi posjet školskoj knjižnici poseban je događaj kad učenici postanu službeni korisnici školske knjižnice. Posjet 1. b s učiteljicom Lidijom Šiptar i pripravnicom Karmelom Kralj iznjedrio je lijepe rezultate. Prvačići su crtali, a knjižničarke Valerija i tri Nike skenirale, obradile i u Windows Movie Makeru montirale animirani film na temu Što knjige vole! Pogledajte!

https://youtu.be/DercjveBmqo

  :: opširnije :: 


objavio: Đurđica Krčmar Zalar  datum: 10. 11. 2016. 09:27

Suradnja s Pučkim otvorenim učilištem u Koprivnici

Ove školske godine učenicima smo odlučili ponuditi dodatnu mogućnost posjeta kazališnim predstavama i kino projekcijama što smo ostvarili izvrsnom suradnjom s Pučkim otvorenim učilištem u Koprivnici koje je ponudilo sljedeće četiri predstave namijenjene različitim uzrastima.

Učenici 1. i 2. razreda će 17. studenoga 2016. godine gledati predstavu Baltazar.

Učenici 3. i 4. razreda 12. prosinca će gledati predstavu Dnevnik Pauline P.

Učenici 5. i 6. razreda 21. studenoga gledat će predstavu Moja obitelj i jedan jež.

Učenici 7. i 8. razreda 30. studenoga gledat će predstavu Sportski život letećeg Martina.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Đurđica Krčmar Zalar  datum: 9. 11. 2016. 13:13

Tulum s(l)ova i Virovska noć muzeja

Interpretativnim čitanjem književnih uradaka iz Podravskog zbornika Tulumaši nastavili s izlaženjem u lokalnu zajednicu. U prvoj Virovskoj noću muzeja nastupile su Lucija Jaković, Valerija Shanich i Petra Šklebar.

(Foto: Miroslav Perok)

Na samom kraju prve Virovske noći muzeja nastupile su Tulumašice, polaznice Medijske grupe s voditeljicom Katarinom Franjo, prof., čitajući Bajku Virovku.

(Foto: Miroslav Perok)

Bili smo dio prve Virovske noći muzeja i ponosimo se time!

  :: opširnije :: 


objavio: Đurđica Krčmar Zalar  datum: 11. 2. 2014. 09:11

Tulum s(l)ova na virovskom placu

Obilježavajući Dan volontiranja polaznici Medijske grupe s voditeljicom Katarinom Franjo, prof. i grupe Mladi knjižničari, učesnici projekta Tulum s(l)ova, u subotu, 7. prosinca,  na  virovskom placu, upriličili su čitanje naglas bajki u izdanju virovske škole i tako održali humanitarnu akciju pomoći projektu OŠ prof. Franje Viktora Šignjara Malo srce za veliko srce, a u sklopu projekta Što mogu učiniti za tebe Royalove zaklade. U sklopu akcije virovcima i virovkama čitačice su ponudile dječje časopise!

Zahvaljujemo svima koji su zastali, poslušali Bajku Virovku i skromnim darom doprinjeli akciji!

 

  :: opširnije :: 


objavio: Đurđica Krčmar Zalar  datum: 31. 1. 2014. 08:00

Čitanjem do zvijezda

Nakon provedene školske razine natjecanja Čitanjem do zvijezda, na županijsku razinu upućene su Valeria Shanich, Petra Šklebar i Erin Cikoš Ivašković.

Najboljim plakatom proglašen je rad učenice Petre Šklebar. Zahvaljujemo mentorici učiteljici Lidiji Šiptar na stručnom vođenju prilikom izrade plakata.

Zahvaljujemo i stručnom povjerenstvu koje je nadziralo školsku razinu natjecanja:

1) Katarina Franjo

2) Danijela Sunara Jozek

3) Lidija Šiptar

  :: opširnije :: 


objavio: Đurđica Krčmar Zalar  datum: 29. 1. 2014. 10:17

Medo Knjiško u PŠ Hampovica

Putovanje Mede Knjiška nastavlja se! Želimo mu ugodan boravak kod učenica drugog razreda PŠ Hampovica!

  :: opširnije :: 


objavio: Đurđica Krčmar Zalar  datum: 29. 1. 2014. 09:58

Medo Knjiško u PŠ Šemovci

S prvim pahuljama snijega Medo Knjiško danas je započeo svoju novu avanturu! Uzeo je školsku torbu ispunjenju zanimljivim knjigama i svojim spomenarom te s osmijehom na licu odskakutao u PŠ Šemovci.

Medo Knjiško, želimo Ti sretan put!

  :: opširnije :: 


objavio: Đurđica Krčmar Zalar  datum: 29. 1. 2014. 09:56

Tulum s(l)ova u Molvama

Tulumašice Erin Cikoš-Ivašković, Žana Baftijaj i i Leonarda Pavunić te knjižničarka Đurđica Krčmar Zalar, prof. gostovale su 12. studenoga, u utorak, u OŠ Molve na osnivanju  Školskog književnog kluba „Dubravko Ivančan“.

  :: opširnije :: 


objavio: Đurđica Krčmar Zalar  datum: 29. 1. 2014. 09:54

Čitamo mi, u obitelji svi

Antonio Bodalec prvi ponio ruksak kući

Projekt Čitamo mi, u obitelji svi promiče razvoj obiteljskog čitanja koje sjedinjava čitanje iz užitka i informacijsko čitanje. Istodobno promiče važnost školske knjižnice u odgoju i obrazovanju učenika i u izgradnji njegovog osobnog identiteta.

Od ove školske godine i naša škola provodi projekt Čitamo mi, u obitelji svi, a učenik 3. a razreda, Antonio Bodalec, jučer je prvi sa svojom obitelji otvorio crveni ruksak.

 

U ruksaku se nalaze sljedeće knjige:

1. Vera Zemunić, Ljubavi obične i neobične

2. Danijel Obrovac, Životinjska abeceda

3. Dubravko Detoni, Trulo svjetlo

4. Marijan Sinković, Priča o jabukama

5. Priča o nogometu i rokenrolu

6. Jasna Cvetković Lay, Ja hoću i mogu više – priručnik za odgoj darovite djece od treće do osme godine

7. John Malam, Otkrij zašto ne bi želio biti rimski gladijator

8. Hrvoje Kekez, Najveći hrvatski znanstvenici

Više o projektu možete saznati na ovoj web stranici, kao i u facebook grupi:https://www.facebook.com/groups/citamomiuobiteljisvi/

  :: opširnije :: 


objavio: Đurđica Krčmar Zalar  datum: 29. 1. 2014. 09:53
 


Vijesti iz knjižnice

TULUM S(L)OVA

U školskoj knjižnici OŠ prof. Franje Viktora Šignjara Virje, 25. listopada 2013. godine u 19 sati započeo je treći Tulum s(l)ova čiji cilj je utjecati na jačanje pozitivnog stava učenika prema čitanju.

Na Tulumu s(l)ova prisustvovali su učenici 7. i 8. razreda podijeljeni u interesne grupe: Medijska grupa – 11 učenika i voditeljica Katarina Franjo, prof., Novinarska grupa - 4 učenice i voditeljica Danijela Sunara Jozek,prof.  te 5 učenika u grupi profesorice Ksenije Janković Vusić.

Tulumu s(l)ova pridružili su se i brojni gosti: 5 učenica OŠ Molve i njihova voditeljica Marija Halaček, prof. mentorica, zatim članovi rock benda Začarani planet – 5 učenika iz OŠ Ferdinandovac (i njihova pedagoginja Ena Sulimanec, prof.) i 1 učenik iz OŠ Ivan Lacković Croata, Kalinovac te njihova voditeljica Dijana Habijanec. Iz OŠ Đurđevac s krasnoslovom KRUH pridružio nam se i naš bivši učenik Posebnog programa Marijan Grahovec sa svojom voditeljicom Nikolinom Bezić. 

Gost predavač bio nam je nastavnik informatike Drako Herbai koji nas je upoznao s tabletima i mogučnošću e-čitanja u školskoj knjižnici.

Posebna gošća bila je mlada pjesnička nada Katarina Janči čije smo stihove iz zbirke Vidla sem na svoje joči, čitali u prvom dijelu ceremonijalnog čitanja.

Medijska grupa sve je zabilježiva fotoaparatom i videokamerom zbog čega smo im uistinu zahvalni.

Tlum s(l)ova započeo je kratkim upoznavanjem svih sudionika i donošenjem pravila ponašanja koje smo zapisali na ploču.

Ravnateljica Marica Cik Adaković krasnoslovljenjem stihova Miroslava Krleže svečano je započela Tulum s(l)ova.

Nakon prvog dijela ceremonijalnog čitanja i uvođenja nastavnika informatike u svijet tableta i e-čitanja svaka skupina dobila je tablet sa zadatom da se logiraju na CARnetove stranice, pronađu e-lektire, odaberu jednu i kao potvrdu izvršenog zadatka pročitaju prvu stranicu.

Nakon upoznavanja Katarine Janči i čitanja njezinih prekrasnih stihova, a uoči njezinog rođendana, rođendana njezine mentorice Marije Halaček i pedagoginje Ene Sulimanec, u pauzi smo se svi počastili pizzom i velikom tortom u znaku Tuluma s(l)ova.

Prije početka drugog dijela noćnog čitateljskog susreta skaypali smo s učenicima Tulumašima iz OŠ Braća Radić Botinec, nakon čega je nastupio rock bend Začarani planet s voditeljicom Dijanom Habijanec.

Članovi benda otkrili su nam da vole stihove Dobriše Cesarića i Dragutina Tadijanovića te neke i podijelili s nama.

Naš Marijan Grahovec razveselio nas je krasnosloveći pjesmu KRUH, a nakon njega gledali smo dva filma koje je i ove godine pripremila vrlo aktivna Medijska grupa s voditeljicom Katarinom Franjo, prof.

Za kraj kratko smo prošli umnom mapom ČITANJE POVEZUJE koje prikazuje školsku knjižnicu OŠ prof. Franje Viktora Šignjara kroz njezine najglavnije projekte koji povezuju i male i velike, učenike i učitelje, djecu i roditelje, Školu  i lokalnu zajednicu!

Koristeći tablete i web 2.0 alat Lino it sudionici Tuluma s(l)ova izrazili u svoje dojmove i doživljaje!

Točno u 22 sata Začarani planet priveo je kraju noćni čitateljski susret pjesmom Rock and roll na Dravi.

 

TražilicaKalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Oglasna ploča

Anketa
Čitate li često školsku mrežnu stranicu?
Forum

Korisni linkovi
Lista linkova je prazna

Lista linkova je prazna

Lista linkova je prazna

Korisni linkovi

Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju